Τρίμηνη παράταση καταβολής εισφορών ΙΚΑ

 Σε τρίμηνη παράταση για την εφαρμογή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, με το νέο σύστημα, προχώρησε το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ώστε να μην συμπέσουν χρονικά, μέσα στον Μάιο, η καταβολή των διπλών εισφορών (για μισθούς και δώρο Πάσχα) και η πρώτη δόση έναντι της ρύθμισης παλαιών οφειλών. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, (ν,4075/2012), οι ασφαλιστικές εισφορές θα έπρεπε στο εξής να καταβάλλονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και όχι στο τέλος του μηνός όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης, η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους, έληγε την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και του Μαΐου αντίστοιχα. 

Έτσι, οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, θα έπρεπε, με βάση τον νέο νόμο, μέχρι τις 7 Μαΐου που είναι η 5η εργάσιμη, να καταβάλουν στο ΙΚΑ τις εισφορές του μήνα Απριλίου και έως το τέλος του Μαΐου τις εισφορές του Δώρου Πάσχα. Τον Μάιο, θα πρέπει να καταβληθεί και η 1η δόση για τη ρύθμιση των οφειλών. Η ταυτόχρονη καταβολή πολλαπλών εισφορών προκάλεσε την αντίδραση φορέων και επιχειρήσεων. 
Γι αυτό τον λόγο αλλά και "για να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας", η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε, ώστε οι καταβολές των εισφορών που αφορούν τις μισθολογικές περιόδους, Απριλίου, Δώρου Πάσχα, Μαΐου και Ιουνίου, να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες, του προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς. Το νέο νομικό πλαίσιο θα ισχύσει για τις εισφορές του Ιουλίου, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν στις Τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα δηλαδή έως τις 7 Αυγούστου. 

Ειδικότερα στην εγκύκλιο, αριθμ. πρωτ. Ε10/9 «Περί της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών», αναφέρονται τα εξής : 
 «Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις αντικαθίστανται oι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 26 του ΑΝ.1846/51 , όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 13 του Ν.2972/2001 και συμπληρώθηκαν με την παρ.4 του άρθρου 33 του Ν.3232/2004 και την παρ. 1 του άρθρου 32 του Ν.3518/2006, ως ακολούθως: Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση , από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα. Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο. 
Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για το Δημόσιο , τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και Μάιου αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4075/2012, από 11-4-2012 ημερομηνία ισχύος του εν λόγω νόμου και εφεξής, ο υπόχρεος εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. 

Ωστόσο , προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κρίνει αναγκαίο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει χώρα από την μισθολογική περίοδο Ιουλίου 2012 και μετέπειτα . Συνεπώς , οι ασφαλιστικές εισφορές μηνός Ιουλίου 2012 πρέπει να καταβληθούν στις Τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα δηλ. έως 7 Αυγούστου. Κατόπιν των ανωτέρω , οι καταβολές των εισφορών που αφορούν μισθολογικές περιόδους Απριλίου 2012, Δώρου Πάσχα 2012, Μαΐου 2012 και Ιουνίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προισχύοντος νομικού πλαισίου κατά τα γνωστά. 

 Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) πρώτου τριμήνου 2012 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, έως τις 15 Μαΐου. Η παράταση δεν αφορά αφενός την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών και αφετέρου την υποβολή Α.Π.Δ. μηνός Μαρτίου 2012 εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός των προβλεπομένων από τη νομοθεσία προθεσμιών». 

Ρύθμιση οφειλών 

 Την ίδια στιγμή, λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης είναι έως τις 31 Μαΐου. Για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές παρατείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι 31/12/2013. Η ρύθμιση αφορά κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι τις 31/12/2011. Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30/4/12, θα έχουν έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη. Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, έως και 6 δόσεις, η έκπτωση είναι 100% και έως 10 δόσεις, 75%. Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και την έχουν απολέσει. Στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ επισημαίνεται προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ότι έως τις 30 Απριλίου το 1ο δίμηνο του 2012 έχει καταστεί απαιτητό, και είναι υποχρεωτική η καταβολή του, για να πραγματοποιηθεί, η ένταξη του οφειλέτη στο διακανονισμό.